Luonnonvärjäreiden oma yhdistys

Tarkemmat kurssikuvaukset

Värjäripäivät 2024

Torstai 18.7.2024 Iltakurssi

Jäävärjäys, Anna-Karoliina Tetri

Jäävärjäyksen lyhytkurssilla kokeilemme paria eri tapaa värjätä jääpalojen avulla villalankaa. Jos olet liukuvärjättyjen lankojen ystävä ja haluat oppia jotain uutta, kurssi sopii sinulle. Värjäystulos on joka kerta iloinen yllätys. Kurssilla tutustut myös luonnonväriuutteisiin, jos ne ovat vielä sinulle vieraita. Materiaalimaksu ja kurssikirje.


Perjantai 19.7.2024

Puretteet villalle, Päivi Vaarula

Kurssilla opit miten eri esikäsittelyaineet eli puretteet vaikuttavat väriin. Teemme esipuretukset viidellä eri reseptillä, värjäämme lankanäytteet viidellä luonnonväriuutteella. Saat lisäksi tietoa seisotuspuretuksesta, jotta voit jatkaa kokeilua ja oppimista kotona. Osallistujat saavat ohjeet ennen kurssia. Materiaalimaksu  15 €. Sen voi maksaa kurssin aikana opettajalle.

Ekoprinttiä nahkalle, Sirpa Hasa

Ekoprinttiä voi tehdä myös nahkalle! Lopputulos on kaunis, lähes kolmiulotteinen pinta. Nahkasta voi valmistaa pieniä koteloita, pussukoita, laukkuja jne. Kurssilla aloitetaan kierrätysnahkan kokeilullisesta printtauksesta. Lopuksi kuvioidaan suomalaista, ohutta poronnahkaa. Tarkemmat ohjeet saat ilmoittautumisen jälkeen. Materiaalimaksu käytön mukaan 30-50 €

Kankaanpainanta luonnonväreillä, Ulla Lapiolahti

Kankaanpainantakurssilla tutustutaan selluloosakuitujen suorapainantaan. Opettelemme menetelmän työvaiheet, teemme värikartat sekä pieniä kuviointikokeiluja. Väreinä käytämme tiivistemuotoisia luonnonvärejä ja painokokeilut teemme painoseulaa, maalausta ja/tai muita vapaita tekniikoita käyttäen.

19.-20.7.2024 Sininen pata – morsinkokyyppipäivä, keltasauramo, Tuovi Aalto

Sinisen padan sisältö sopii niin aloittelijoille kuin aiemmin värjänneille. Omat villa(sekoite)- ja/tai silkkikuidut valmistellaan kurssiohjeiden mukaan ennakkoon kotona. Tutustumme morsinkoon värikasvina sekä kyyppivärjäyksen periaatteisiin. Esikäsittelemme tuoreen kasvimateriaalin ja valmistamme uutteesta kyypin. Vertailun vuoksi voimme tehdä myös rinnakkaiskyypin luonnon indigojauheesta. Päällevärjäyksiä varten keittelemme tämän vuoden värikasviksi valittua keltasauramoa. Päivän lopuksi viimeistelemme värjäykset ja siistimme työpisteen.

Oranssi ja violetti pata, Tiina Roukala

Kurssilla värjätään rannassa isoilla padoilla villalankoja. Oransseja, punaisia ja violetteja värejä saadaan villalankoihin sipulinkuorilla, samettiruusulla, krapilla, kokenillilla, laccalla ja sinipuulla. Veri- ja verihelttaseitikillä värjäämme myös, jos saamme niitä tarpeeksi. Kurssilaiset tuovat kasveja/ väriaineita mukanaan sekä erilaisia harmaita ja reilusti valkoisia villalankoja noin 30 gramman vyyhteinä. Kurssille ilmottautuneet saavat sähköpostilla kurssikirjeen.

Kehruukurssi, Kirsi Kostamo

Kurssi sopii hyvin värjärille, sillä voit  kehruutaidon hankittuasi laajentaa värjäysten materiaaleja myös raakavillaan ja villatopseihin ja näin saada käyttöösi monipuolesti erilaisia uniikkilankoja. Yhden päivän kurssilla ehditään tutustua suomalaisen lampaan raakavillaan, karstata ja kehrätä sitä ensin värttinällä ja halutessasi kokeilla rukilla kehräämistäkin. Ennen kurssia saat tarkemman infokirjeen varustautumisesta kurssille.


Lauantai 20.7.2024

Vihreä Indigo, Outar, Ronja Kuokkanen

Turkoosia, veden vihreää ja kirjavaa vihreällä indigolla. Tällä kurssilla värjäämme kauniita turkooseja ja veden vihreitä lankoja vihreällä indigolla. Lisäksi luomme pirteitä raitalankoja yhdistämällä vihreää indigoa ja muita kasvivärejä.Kurssilla värjäämme vihreällä indigolla eli kuivatulla Indigofera tinctoria kasvin lehtijauheellaekologisesti kylmävärjäämällä, ilman indigokyyppiä ja metallisuolapuretteita. Kurssilta saat vinkit eri sävyisten turkoosien ja vihreiden värjäämiseen. Saat vinkkejä siihen, miten erilaiset materiaalit värjäytyvät vihreällä indigolla ja pääset kokeilemaan, miten vihreä indigo toimii liuku- ja päällevärjäyksissä.Kurssilla voit värjätä noin 500g villalankaa.Voit värjätä myös silkkiä,huovutusvillaa, villakiharoita tai vaikka esihuopaa. Tarkempi tarvikelista lähetetään ilmoittautuneille etukäteen.Materiaalimaksu 20€ (sisältää vihreän indigon ja muut kasviväriuutteet) maksetaan opettajalle. Kurssilta on mahdollista hankkia tarvikkeita myös kotiin.

Ekoprintin ulottuvuuksia, Mirka Kortesoja-Kuparinen 

Kurssilla tutustutaan kasveilla selluloosakuiduille tehtävän ekoprintin eli kasvipainon perusteisiin, jossa siirretään kasvien värejä ja muotoja kankaalle. Päivän aikana käydään läpi kolme erilaista tapaa tehdä ekoprinttiä: proteiinipohjustuksella, tanniini+alumiinipuretuksella sekä konsentroidulla alumiiniasetaatilla. Tutustutaan kasveihin, lopputulokseen vaikuttaviin tekijöihin sekä siirtopeittojen käyttöön ekoprintissä. Opettaja esikäsittelee tarvittavia testikankaita etukäteen, jotta jokainen kurssilainen ehtii valmistaa omat kokeilutilkkunsa päivän aikana. Kurssi soveltuu niin vasta-alkajille kuin myös menetelmää kertaaville. Opettaja lähettää tarkemman infokirjeen kurssin materiaaleista ja etukäteisvalmisteluista. Materiaalimaksu maksetaan opettajalle, n.20€

Värjätään ja huovutetaan, Eija Pirttilahti

Kurssilla värjätään luonnonväreillä karstavillaahuovutusta varten. Värjätyistä villoista karstataan uusia värisekoituksia, joista huovutetaan tasotekniikalla pieni työ. Lopuksi värjätään teollisesti huovutetun saunahattu soveltaen solmuvärjäystä. Tarvikkeita saa ostaa myös opettajalta.

Sininen Pata, Tuovi Aalto sama kuin perjantai, toinen erillinen kurssi !

Katso perjantain ohjelma.

”Sienestäjän lankakori”, Pirjo Lackberg

Tänä vuonna sienivärjäys toteutuu kahtena erillisenä yhden päivän kurssina.  Värjäämme kurssilaisten omia villa- ja villasekoitelankoja käyttäen väriaineina kuivattuja sieniä ja kääpiä.  Tutustumme muutamiin sieniin ja kääpiin, jotka antavat voimakasta ja kestävää väriä. Kokeilemme ainakin kuivattua verihelttaseitikkiä, samettijalkaa, karhunkääpää ja okrakääpää.  Osa keitoksista on tavallista keittovärjäystä esipuretuksella.Männynsuomuorakkaasta pyrimme saamaan eri värejä kaksoisvärjäystekniikalla eli muuntelemme liemen pH:ta. Värjäämme järven rannassa ulkopatoja käyttäen. Isot padat mahdollistavat sen, että jokainen kurssilainen saa hienon kokoelman sienivärjättyjä lankoja kotiin vietäväksi. Luvassa on oranssia, vihreää, ruskeaa, keltaista ja liilaa sekä paljon teoriatietoa käytännön värjäyksen ohella. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että pidempään värjänneille. Värjäämme tiimeissä ja opimme toinen toisiltamme.

Pajunpunonta, Pirjo Kuisma

Punonta on Taitoliiton valitsema vuoden 2024 käsityötekniikka. Punonta on vanhimpia käsityötekniikoita. Pajunpunonta on ekologinen harrastus ja pajua on hyvin saatavilla. Pajusta voi tehdä monipuolisesti käyttö- ja koriste-esineitä kotiin ja puutarhaan. Yhden päivän punontakurssilla opit punonnan perustekniikoita ja ehdit punomaan työn vaativuudesta riippuen 1-2 punontatyötä. Saat myös tietoa pajujen keräämisestä ja käsittelemisestä. Kurssipäivän aikana tutustut myös siihen, miten tehdään eläviä pajunpunontoja. (Luonnonpaju ei kuulu jokaisen oikeuksiin eli sitä ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Pajua voi kuitenkin kerätä suurien teiden pientareilta, joista se muutenkin säännöllisin välein leikataan alas. Pajunpunontaan käy haaraton, tuore yhden vuoden kasvukauden pajupiiskat. Pajua voi kerätä lepokauden aikana eli syksystä lehtien lakastumisesta keväälle ennen silmujen puhkeamista.) Heinäkuun punontakurssilla käytämme viljeltyä pajua, joka on valmiiksi liotettu punontanotkeaksi. Kurssilla käytettävistä pajuista kerätään materiaalimaksu Värjärikillalle. Voit halutessasi punoa kurssilla myös mahdollisista omista pajuistasi.


Sunnuntai 21.7.2024

Kinnasneulatekniikkaa ja värjäystä, Saija Lehtonen

Kurssikuvaus: Tämä kurssi muodostuu kahdesta osasta: kurssilla sekä värjätään kovia materiaaleja että opetellaan kinnasneulatekniikan perusteet. Värjättävä materiaali voi olla luuta, sarvea ja suomuja. Kokeilla voi myös puuta. Värjättävien kappaleiden tulee olla valmiiksi työstettyjä kuten nappeja, kinnasneuloja, koruja tms. Kinnasneulatekniikka on historiallinen lankatekniikka. Neulos on kaunista, lämmintä ja kestävää. Tekniikan variaatioita on monta, keskitymme tällä kurssilla yhteen niistä. Voit käyttää itse värjäämiäsi lankoja!Opettajalta on mahdollista ostaa luusta ja sarvesta tehtyjä kinnasneuloja, nappeja ja muuta pientavaraa. Kinnasneulatekniikan opetteluun neulaa voi myös lainata kurssin ajaksi.

Advanced Spinning: drafting techniques and fiber preparations, Amber Bishop-Kainu

This is an advanced level spinning course. Different drafting techniques will be covered, as well as fiber preparations. The teacher will bring a drum carder and combs for showing fiber preparation techniques. Spinners need to bring their own wheels for this course, and they need to be adjustable with different ratios and different take-in speeds. Spinners need basic knowledge of their wheel and drafting fibers. Spinning materials for the course cost 25€ and are not included in the course fee. Edistynyt kehruu: kehruutekniikat ja kuitujen valmisteleminen. Tämä on edistyneen tason kehruukurssi, missä käsitellään erilaisia kehruutekniikoita (vetotekniikat) sekä kuidun valmistustekniikoita. Opettaja tuo mukanaan karstamyllyn ja kammat kuidun valmistustekniikoiden esittelyä varten. Kehrääjien tulee tuoda omat rukit tälle kurssille ja niiden tulee olla säädettävissä eri kehruunopeuksille esim. kehrää vaihtamalla. Kehrääjien tulee osata käyttää omaa rukkia ja kehrätä lankaa sillä. Kurssin kehruumateriaalit maksavat 25€ (ei sisälly kurssimaksuun).

Vihreä ja keltainen pata, Tiina Roukala

Kurssilla värjätään rannassa isoilla padoilla villalankoja. Erisävyisiä vihreitä tulee punasipulin kuorilla,järviruokon röyhyillä, paatsaman marjoilla ja lupiininkukilla, jos niitä vielä tuoreena löytyy. Keittelemme myös lupiinin lehtiä, koiranputkia, sipulinkuoria ja pajun lehtiä. Niistä harmaaseen lankaan saa vihreää ja valkoiseen lankaan keltaista ja jälkipuretuksella vihreää. Kurssilaiset tuovat kasveja sekä erilaisia harmaita ja valkoisia villalankoja noin 30 gramman vyyhteinä.Kurssille ilmottautuneet saavat sähköpostilla kurssikirjeen.

Kirjonnan herkkuja monipuolisesti, Maarit Humalajärvi

Tervetuloa kirjonnan monipuoliseen maailmaan. Erilaisilla kirjontatavoilla voit tehdä persoonallisia töitä kankaista ja neuleista. Kurssilla tutustut ja opit käsinkirjonnan työtapoja ja lisäksi kurkistetaan konekirjonnan mahdollisuuksiin. Voit kirjoa kankaita, neuleita, valmiita vaatteita tai vaikka kierrätyshuopaa. Neule tai vaate voi olla itse tehty tai ostettu, minkä uudistat kirjomalla. Kirjontalankoina voit käyttää erivahvuisia itse tai teollisesti värjättyjä villa- ja silkkilankoja tai mouline-, helmi- tai muita puuvillalankoja. Ideoidaan ja suunnitellaan yhdessä eri materiaaleille sopivia työtapoja. Vain mielikuvitus on rajana luovuuden polulla. Tarkemmat ohjeet materiaaleista ja työvälineistä lähetetään ilmoittautuneille.

 ”Sienestäjän lankakori”, Pirjo Lackberg – toinen erillinen kurssi !

Katso lauantain ohjelma.